ПОКРИВАНЕ И ДЕКОРИРАНЕ НА ТОРТИ С ФОНДАН – С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕМ? ТОП 10.

Стигнахме и до следващата тема – с какво да започнем, ако изведнъж у нас се породи непреодолимото желание да украсяваме торти… с фондан! Звучи страшно, изглежда прекрасно и, ако човек не се е докосвал до подобно нещо, като захарното тесто, му се струва, че само хора с нечовешки способности могат да сътворят подобни красоти. Повярвайте, не е така! Майсторлъкът иска време, опити и нерви, но удовлетворението от щастливите усмивки е несравнимо!

В много случаи мераклиите да започнат с тортоправенето не искат да инвестират много в пособия и инструменти, особено ако целта е да се правят торти само за вкъщи.

Започваме с уговорката, че тази тема е само за декорация на тортите, затова пропускаме всичко, което се отнася до печенето на блатове и приготвянето на кремове. С !!! (три удивителни) отбелязваме продуктите, които, според нас, е наложително да имате. Останалото може да считате за улеснение и / или лукс.

1. !!! Бяло захарно тесто  – ваше собствено домашно производство (рецепти много може да се намерят из интернет) или закупен готов фондан, марципан или друг вид тесто (може да пробвате и шоколадовите варианти). Подчертаваме бялото захарно тесто като задължително, тъй като с помощта на сладкарски боички може да го оцветите в желаните нюанси, но имайте предвид, че на пазара се предлагат и различни видове предварително оцветен фондан. Той е по-скъп от белия фондан по обясними причини, но пък в някои случаи може да се окаже далеч по-удобен като вариант.

Малко обяснения по терминологията:

Моделираща маса: по този начин се наричат всички видове теста – захарно тесто, фондан, марципан, мексиканска паста, гъм пейст и други подобни. Може да се каже, че това е най-общото название за различните видове теста, с които може да се покриват торти или да се изработват декорации за тях.

Захарен фондан / захарно тесто (sugar paste) – има различни видове и марки фондан, както като цени, така и като характеристики. Служи основно за покриване на тортата, но може да става и за направата на фигурки – много зависи от това колко бързо съхне. Ако купувате готов фондан, четете внимателно инструкциите, но освен тях, е добре и да прочетете мнения на потребители: те ще ви помогнат да научите полезни трикове за работа със съответното тесто. Освен за покриване на торти, разбира се, този тип захарно тесто може да се използва и за декориране на мъфини и курабийки.

Марципан – марципанът е различен с това, че съдържа голямо количество смлени бадеми. Процентното съдържание зависи от конкретната марка марципан. Обикновено има по-груба структура от захарното тесто / фондана, не може да се разточва толкова тънко, но пък много хора го предпочитат заради специфичния му вкус и аромат.  Както и фондана, може да се използва за покриване на торти, декориране на мъфини или курабийки.

Фалшив марципан (Марципан Варна) – домашно приготвено тесто за покритие и декорация. Рецепти може да намерите в интернет, но няма да откриете подобен продукт в магазините – изброяваме го само, за да сме изчерпателни.

Гъм пейст (gum paste): Използва се предимно за моделиране, основно когато тестото трябва да бъде разточено изключително тънко – например за изработването на цветя, листа, фигурки с много детайли. Особеното на гъм пейста, освен че се разточва много тънко, е и че съхне бързо. Не се използва за покриване на торти. В случай, че по някаква причина не искате фигурките ви да съхнат твърде бързо, може да смесите гъм пейста 1:1 с фондан. Много производители на силиконови молдове (калъпи, форми, от които може да извадите отпечатък от моделираща маса) препоръчват използването именно на тази смес.

Мексиканска паста: Бързосъхнещо тесто, което също, като гъм пейст може да се разточва много тънко, но не е толкова гъвкаво. Подходящо за декорации от сорта на твърди плаки, плочки, букви, цифри и препоръчително за употреба с резци от типа на Patchwork cutters. Също така е много удобно за работа в условия на висока влажност.

полиетиленова точилка2. !!! Полиетиленова точилка – да, изглежда като другите точилки, но е създадена за разточване на фондан. Може да опитате и с дървена, но разликата е наистина съществена, затова отбелязваме този продукт като задължителен. Може да намерите различни размери, като нашият съвет е да започнете с точилка от около 50 см, тъй като с нея може да разточвате по-големи парчета фондан за покриване на торта. По-малките размери (23 см, 15 см) са изключително удобни, когато моделирате малки фигури и цветя, но тях може да си набавите на следващ етап.

3. !!! Незалепващи подложки:

  • Килимче за разточване – за първата ви торта може и да си го спестите, но за втората вече ще искате! Изключително удобна придобивка, която помага не само при разточването на големи количества фондан (за покриване на торта), но и при по-малките елементи, при моделиране, изрязване и сгобяване на детайли и фигурки.
  •  !!!Незалепващите подложки за моделиране – както подсказва наименованието им, те са крайно необходими при моделиране и изсушаване на фигурки (независимо от това дали са триизмерни или плоски). Съществуват различни видове и размери – тези, които имат дупки в тях, са за изработване на цветя, например. Върху подложките може да изтънявате венчелистчета и да оформяте къдриците на волани и харбалички, може просто да оставите фигурките да съхнат и да не се притеснявате, че ще се залепят.

4. !!! Сладкарски бои и оцветители– независимо от това каква декорация сте избрали за тортата си, ще са ви нужни оцветители. Какви? Ето малко подробности:

!!! Гелови бои – те са концентрирани оцветители, които имат много предимства: дават хубави, наситени цветове и могат да се ползват с фондан, айсинг, тесто, кремове. Поради това, че са гъсти, не развалят структурата на фондана и белтъчната глазура.

Течни бои – могат да бъдат обикновени течни оцветители или бои за въздушна четка. Някои от тях са особено подходящи за рисуване върху фондан. Тъй като все пак има различни видове, най-добре е да четете внимателно описанията, а ако имате съмнения – да се свържете с търговеца и да направите консултация.

Прахообразни бои – могат да се ползват като обикновени оцветители или да се нанасят със суха четка върху готови декорирани сладкиши. Разредени с чист спирт или специален разтворител за бои, могат да се ползват като течните оцветители за рисуване с четка върху фондана. Обикновено перлените и металик нюансите оцветяват значително по-слабо от обикновените прахообразни цветове и е добре да се нанасят сухи или разтворени върху фондана, защото иначе блясъкът се губи (ако омесите фондана заедно със сребрист прахообразен оцветител, цветът, който ще получите, ще е сивкав, например).

Сладкарски флумастери – много удобни за малки рисунки върху фондан, за добавяне на надписи или рисуване на очички на фигурки. Внимавайте основата да е добре изсъхнала, когато работите с флумастери, за да не оставите улейчета при натиска.

Сладкарски спрейове – може да ги използвате върху различни основи. Обикновено не покриват плътно, а дават нюанс. Може да избирате между перлени или обикновени цветни спрейове. Когато ги ползвате, се погрижете предварително да покриете работната повърхност с вестник или хартия, за да си спестите последващо чистене.

5. !!! Четки за рисуване– за нанасяне на прахообразни бои или блясък , за рисуване върху фондана, за нанасяне на лепилото върху елементите, които искате да прикрепите към тортата… Наистина задължителни! Може да си вземете някой от готовите декораторски комплекти, но може да си купите четките и поотделно от магазин за художници. Ето какво ще ви е нужно:

Плоски четки – 2-3 размера меки плоски четки – за нанасяне на прахообразни бои, дъстове или за рисуване. Една плоска четка за нанасяне на лепило (годно за консумация) или вода върху елементите, които ще прикрепяте към тортата. Хубаво е да я държите чиста (да не я използвате за бои), за да избегнете замърсяване на декорациите.

Тънка остра четка – размер 0 или 00. Много подходяща за изрисуване на фини елементи като очи, уста, вежди.

Остри четки – 2-3 размера – за рисуване.

6. !!!Инструменти за моделираненай-изгодни като цена, разбира се, са комплектите. Но не е задължително да започнете с тях. Ето малко обща информация за това кой инструмент за какво се използва:

Инструмент с топчета – идеален за изтъняване на венчелистчета и оформяне на волани и къдрици.

Инструмент за моделиране на листа и цветя – използва се, когато се отпечатва релеф върху цветя и листа, както и при моделиране.

Острие / нож – остриетата са идеални за рязане на фондан, особено върху повърхност, която не искате да нараните: силиконова подложка, подложка на торта, маса.

Мида – идеален инструмент за оставяне на отпечатъци.

Гребен – може да се използва за отпечатване на точки (ако имитирате шев, например) или за да маркирате линии.

Полукръг – може да го ползвате за изрязване на полукръгчета или за отпечатване на устички при моделирането на хора.

Скалпел – идеален за прецизно изрязване на формички, но бъдете внимателни: изключително остър инструмент, който може да нарани вас или работната повърхност.

Конуси: назъбени и гладки – идеални за оформяне на дупчици, звездички и други отпечатъци, удобни при моделиране на плодове, цветя, тичинки.

Инструмент за оформяне на фитили – изключително полезен инструмент, с който може да  изработите бързо шнурчета, фитили, панделки, лентички и др.

7. !!! Шпатули

!!!За измазване на тортата. Предлагаме 2 варианта, които са различни като начин на употреба и цени, но е наложително да имате поне едната опция: пластмасова шпатула или крива шпатула – личното ни предпочитание е към втората, тъй като с нея измазването става наистина лесно и бързо

!!!За заглаждане на фонданашпатулата тип „ютия” е необходимост! При оформяне на хубав  остър горен ръб на тортата, дори е препоръчително да са две. Има различни модели и видове, но смисълът е един и същ и сме категорични – абсолютно задължителна придобивка!

8. !!!Въртяща се поставка за торта – може да ви се струва ненужен лукс, но истината  е, че улеснява изключително много.

9. !!! Резциповечето резци за курабийки са идеални и за ползване с фондан / марципан и други моделиращи маси. Когато избирате резци за фондан, е добре да подбирате такива с остри ръбове, за да получите чисто изрязване. Дооформянето и изчистването може да направите и със скалпел, разбира се. Едни от най-предпочитаните резци са тези с бутало и релеф – от една страна буталото позволява лесно изваждане на изрязаната формичка, без да я деформирате, а релефът добавя допълнителни детайли към декорацията ви.

10.   !!!Подложкикато видове и варианти и при подложките има разнообразие. Може да изберете по-тънки и по-евтини, или по-дебели и стабилни. По-дебелите подложки позволяват залепването на панделка по ръба, така че да допълните визията на тортата. Не забравяйте преди поднасяне да отстраните от подложката остатъците от крем и петънцата, които сте оставили по време на работа. Може да го направите с влажна чиста кърпичка или салфетка. Другият вариант е да покриете и подложката с малко фондан, върху който да отпечатате текстура, да нарисувате картинка или да поставите декорация.

Да ви е сладко и красиво!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *